Burn-out bij politieagenten

Uitvoerig werd kortgeleden in de kranten vermeld dat steeds meer politieagenten burn-out raken. Het deed me denken aan enkele politiemensen die mij consulteerden wegens deze problematiek. Wat is er aan de hand?

Er blijkt te weinig mankracht te zijn, zodat politieagenten nauwelijks meer aan echt politiewerk toekomen. Het politieapparaat is zo onderbezet dat politiebureaus vaak gesloten blijken wanneer iemand aangifte wil doen. In sommige gemeenten wordt het personeelsbestand tot een derde teruggebracht, terwijl de werkzaamheden toenemen.

Geen extra werk
Echte politiemensen voelen zich aangetrokken tot het vak omdat ze graag politiewerk willen doen en burgers willen beschermen. In sommige gemeenten, zo vernam ik uit eerste hand, heeft men liever dat een gemotoriseerd agent niet achter een op een scooter opererende tasjesdief aangaat. Reden: de mogelijkheid is namelijk reëel dat de scooter, waar de dief gebruik van maakt, gestolen blijkt. Dat geeft een heleboel extra werk, waar men de mankracht niet voor heeft. Voor een politieman uitermate frustrerend.

Helpen bij wetsovertreding?
In Amsterdam verlangt de korpschef dat iedere patrouillerende politieman per jaar een x aantal bekeuringen uitdeelt. Maar wat nu als er geen bekeuring valt uit te schrijven? Het publiek een handje meehelpen om toch maar een wetsovertreding te maken?

Afgestompt werk
Nog frustrerender wordt het wanneer men geen onderzoek mag doen naar auto-, motor-, scooter- en fietsendiefstallen (geen prioriteit) en in plaats daarvan wel verstoppertje moet gaan spelen om medeburgers te kunnen betrappen op enkele kilometers te hard rijden. Meestal nog op plaatsen waar de omstandigheden dermate gunstig zijn dat het automatisch uitnodigt tot iets harder rijden dan toegestaan is. Geen enkele zichzelf respecterende politieman vindt dit leuk. En zal het als frustrerend ervaren om zulk afgestompt lopende band werk te moeten verrichten in plaats van criminaliteit te voorkomen of criminelen op te sporen. De kans is zelfs groot dat een gedupeerde na een inbraak binnenkort enkele dagen moet wachten voordat sporenonderzoek kan worden gedaan.

Geen prioriteit
Een van mijn kennissen liet een aantal krakers/ drugsverslaafden via de rechterlijke instantie uit een huis zetten en trof later in een van de kamers zo'n dertig op elkaar gestapelde fietsen aan, waarvan er enkele vrijwel nieuw waren. Toen de politie ter plekke kwam werd een container besteld waarin alle dertig fietsen werden afgevoerd om vernietigd te worden. Als burger zou je toch verwachten dat de rechtmatige eigenaren worden opgespoord, tenslotte staan alle fietsen toch als gestolen opgegeven... Nee dus, teveel moeite en geen prioriteit. Onderzoek naar de daders? Ook geen prioriteit. Meteen daarna weer op zoek naar kleine overtredingen om aan de tax van het aantal jaarlijkse bekeuringen te kunnen komen.

Gestolen motoren
Mijn eigen motor, een koperkleurige supersonisch snelle Suzuki Hayabusa (voor het geval de dief bij u bekend is), werd gestolen en ik deed natuurlijk aangifte. Een week later kwam een expert van de verzekering alles uitzoeken. Deze vertelde me dat hij precies wist waar twintig gestolen Harley Davidsons stonden. Na de politie hiervan in kennis gesteld te hebben, gebeurde er niets. Reden: het betreffende politiebureau had niet de mankracht en middelen om hier achteraan te gaan.

Kiekeboe spelen
Een video-opname van een diefstal van een motorfiets en een bestelauto gemaakt door een getuige (dader bekend) bleek ook onvoldoende reden er achter aan te gaan, zo vernam ik van hem. Reden:  geen prioriteit.  Wel prioriteit: kleine overtredingen zoeken, met laserguns en radars kiekeboe spelen, want dat geeft de minste administratieve rompslomp. Ook prioriteit heeft een moordzaak waarbij de publieke opinie een belangrijke rol speelt, zoals de moord op een kind.

Burn-out
Mijn vader was een politieman in hart en nieren en zou van deze gang van zaken letterlijk gek zijn geworden. Gelukkig voor hem dat hij dit niet meer hoeft mee te maken. Helaas zullen enkele duizenden 'echte'  politiemensen nog een aantal jaren moeten dealen met deze abnormale gang van zaken en zij krijgen het steeds moeilijker. Zij zijn al burn-out of worden het!

Bloemetje
Kent u een politieman(vrouw) die burn-out is en met ziek thuis zit? Bezorg hem of haar een bloemetje. Het zijn de 'echte' en als er niet snel iets verandert, wellicht de laatsten van een uitstervend ras!

 

Tags: 

Voeg hier uw reactie toe