Dubbel burn-out

Er is al veel gezegd en geschreven over burn-out. Maar nog niets over dubbel burn-out. Dubbel burn-out is burn-out gecombineerd met een niet-reële angst. Dubbel burn-out komt vier keer vaker voor dan een gewone burn-out en vraagt om een speciale aanpak en veel kundigheid van de specialist. Hoe herken je dubbel burn-out en wat kun je er zelf aan doen?

Burn-out en angst
Wat was er eerder burn-out of angst? Bij de één begint burn-out met een paniekaanval, waarvan zowel de burn-out als de paniek een eigen leven gaan leiden en elkaar versterken. De ander krijgt alle bekende burn-outverschijnselen zoals moeheid, slecht slapen en concentratiestoornissen. En vervolgens ontstaat de angst dat het nooit meer definitief over gaat. Weer een ander is gevoelig voor burn-out vanwege sociale onzekerheid, durft moeilijk NEE te zeggen en trekt teveel werk naar zich toe. Wordt zo’n persoon burn-out, dan maakt dat hem of haar zo extra onzeker dat sociale onzekerheid omslaat in een serieuze sociale angst.

Paniekaanval
Je bent enorm gedreven en barst van de energie. Er kan altijd wel een extra tandje bijgezet worden. Gelijktijdig zit je nog iets anders in de weg. Je werk of business gaat niet zoals jij dat wenst. Je relatie loopt niet helemaal zoals je dat zou willen. Je ergert je aan een collega of een medewerker. Of je bent gewoon kwaad. Deze factoren versterken elkaar en gelukkig krijg je een waarschuwingssignaal in de vorm van een paniekaanval. Het wil je zeggen: ‘doe het anders dan je deed, dan krijg je wat anders dan je kreeg’. Helaas luistert vrijwel niemand naar die tip en wordt dubbel burn-out een feit.
Gelukkig is dat sneller op te lossen dan je denkt.

Sociale onzekerheid
Als alle mensen binnen een bedrijf getraind werden in sociale zelfverzekerdheid, zou dat veel ellende schelen. De meeste mensen zijn sociaal namelijk onzeker. Wordt de aandacht van collega’s op hen gericht dan ontstaan problemen als bloosangst, trilangst, haperen van de stem, versnelde hartslag, een zweetaanval, droge mond, trillende benen of spreekangst. Het gevolg is dat mensen hun mening niet geven en geneigd zijn om nooit NEE te zeggen en/ of werk van anderen naar zich toe te trekken. Een burn-out is in aantocht en zodra de diagnose is gesteld wordt sociale onzekerheid omgezet in een sociale fobie. Dus dubbel burn-out.

Ruimtelijke angsten
We kennen ze allemaal, ruimtelijke angsten als: claustrofobie, dus niet in een ruimte opgesloten willen zitten, vliegangst, liftangst, hoogtevrees, tunnelangst en de veel voorkomende rijangst. Zodra je burn-out bent, maakt dat je behoorlijk onzeker en kun je er gemakkelijk een van deze angsten op de koop toe bij krijgen. Je mind legt de link tussen een situatie en een ergens ontstaan negatief gevoel. Je krijgt heftige waarschuwingssignalen, terwijl die niet nodig zijn. Er ontstaat een programmafoutje tussen je oren. Deze dient daar ook weer gedeprogrammeerd te worden.

Tips tegen dubbel burn-out
De volgende tips kunnen je helpen om met een dubbel burn-out om te gaan en -vooral- om er zo snel mogelijk vanaf te komen:

  • Laat je niets wijs maken over ellenlange burn-outtrajecten. Kies wanneer je hulp zoekt voor een korte en gerichte aanpak. Tijd en de kwaliteit van leven zijn veel te kostbaar.
  • Blijf zoveel mogelijk aan het werk, maar dan wel op een lager pitje. Weiger om langer dan één week ziekteverlof te nemen. Langer ziekteverzuim wordt piekerverlof en dan beland je in een heel diep gat. Mocht je al thuis zitten, zorg er dan voor dat je het heel druk krijgt met allerlei klusjes, hobby’s en beweeg veel.
  • Neem geen medicatie voor je burn-out. Iedere arts kan je vertellen dat er geen medicatie bestaat die je burn-out geneest.
  • Zorg ervoor dat je dagelijks minstens 40 minuten beweegt. Sport, wandel, trim en ga naar buiten. Wanneer je beweegt krijgen ook je hersenen meer brandstof en zuurstof en je denken verbetert in kwaliteit.
  • Stop onmiddellijk met de WAAROM vraag. Waarom heb ik dit nu? Waarom moet mij dat overkomen? Waar komt dit nou vandaan? Deze vragen heb je jezelf al meer dan een miljoen keer gesteld en ook al zou je het antwoord weten, dan nog is je probleem niet opgelost.
  • Stop met staren! Zodra je staart keer je naar binnen en worden je problemen erger. Blijf visueel contact maken met je omgeving. Mocht je toch de neiging hebben om te staren, breng dan je ogen iets boven het midden en NOOIT meer naar beneden. Je krijgt zo een beter overzicht.
  • Luister kritisch naar je bedrijfsarts als hij of zij je het advies geeft om een langdurige therapie te volgen. Je bent dan meestal langer onderweg dan nodig is.
  • Wees vergevingsgezind naar jezelf. Behandel jezelf zoals je graag ook door anderen behandeld wilt worden. Het jezelf niet kunnen uitstaan of jezelf op je sodemieter geven maken de situatie alleen maar erger.
  • Durf weer te dromen over alles wat redelijk is en wat je diep in je hart graag zou willen. Niets is erger dan niet durven te dromen omdat jij je indekt tegen pijn. Je kunt namelijk nooit verder komen dan dat je durft te dromen.
  • Eet gezond: veel fruit, vette vis, olie en groenten. Wees matig met koffie en met alcohol.

Voeg hier uw reactie toe