burn-out

Je brein als recyclefabriek

Er zijn talloze redenen om duurzaam te ondernemen. Omdat steeds meer consumenten er om vragen bijvoorbeeld, omdat je als bedrijf verantwoordelijkheid wilt nemen of omdat je kansen wilt benutten. Maar hoe zit het eigenlijk met onze innerlijke wereld? Wat doen we met ons eigen afval: onze negatieve gedachten en denkpatronen? Gaan we verantwoord om met onze eigen energie? Of putten we onze innerlijke bron uit?

Dubbel burn-out

Er is al veel gezegd en geschreven over burn-out. Maar nog niets over dubbel burn-out. Dubbel burn-out is burn-out gecombineerd met een niet-reële angst. Dubbel burn-out komt vier keer vaker voor dan een gewone burn-out en vraagt om een speciale aanpak en veel kundigheid van de specialist. Hoe herken je dubbel burn-out en wat kun je er zelf aan doen?

Voorkom burn-out

Vrijwel dagelijks word ik geconsulteerd door mensen die burn-outverschijnselen hebben. In hoofdzaak draait het om zeven groepen.

De eerste groep betreft 'gedwongen' perfectionisten die carrière willen maken, veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben en vanwege hun perfectionisme geen fouten willen maken.

Managers en burn-out

Managers vormen een enorme risicogroep als het gaat om volledig opgebrand (burn-out) raken. De hoofdverschijnselen zijn extreme moeheid en concentratiestoornissen. Wel willen en gewoon niet meer kunnen. Het kan gepaard gaan met huilbuien, wegval-verschijnselen (af en toe het idee hebben volledig tegen de vlakte te gaan), depressiviteit, futloosheid - en in een nog erger geval - bijkomende niet-reële angsten of zelfs fobieën.

Burn-out bij politieagenten

Uitvoerig werd kortgeleden in de kranten vermeld dat steeds meer politieagenten burn-out raken. Het deed me denken aan enkele politiemensen die mij consulteerden wegens deze problematiek. Wat is er aan de hand?