Zes verrassende presentatietips

Er zijn tienduizenden ondernemers en managers die het liefst iedere speech uit de weg gaan. Heel begrijpelijk, omdat iedereen kijkt en luistert en niemand wil afgaan. Je kunt je publiek moeilijk vragen om het nog een keer over te doen. Maar hoe krijg je de smaak te pakken en geeft presenteren je uiteindelijk een kick?

Speech-time
Rond de jaarwisseling is het weer speech-time. Er zijn plenty aanleidingen om een speech te geven. Gezellig tijdens het oudejaarsdiner, ter ere van het nieuwe jaar, of om de plannen voor het komend jaar bekend te maken. Wellicht dat het presenteren van de jaarcijfers in het verschiet ligt, of dat je een jubilaris mag toespreken. Het bestaat niet dat het goed voelt om je steeds te onttrekken aan een presentatie. Zeker niet omdat presenteren zo snel en gemakkelijk is te leren.

Terug van vakantie
Je komt thuis van vakantie en enkele dagen later krijg je vrienden te eten. Je weet dat ze naar je vakantie gaan vragen. Bereid je dit voor? Maak je er vooraf een PowerPoint-presentatie van? Nee, natuurlijk niet. Voor de vuist weg vertel je zo beschrijvend mogelijk hoe leuk het was. Tijdens een presentatie hoor je precies hetzelfde te doen.

Tip 1: Minimale voorbereiding
Veel voorbereiding, door je speech uit te schrijven en vooraf oefenen, is funest. Des te meer je bezig bent om nu al controle te hebben over een presentatie die je over twee weken geeft, des te minder wordt meestal het resultaat. Immers, wat je al weet hoef je niet voor te bereiden. Gebruik je PowerPoint, kies dan voor zo weinig mogelijk slides, met zo weinig mogelijk of geen tekst.

Tip 2: Denk niet na
Je voorbereiding bestaat uit begrijpen waar het over gaat. Niets meer dan dat. Wanneer je het begrijpt, kun je het voor je zien en doorgeven aan je publiek. Precies op dezelfde manier als je jouw vakantieverhaal aan vrienden vertelt. Sta je voor een groep en denk je: hoe ga ik dit zeggen?, dan blokkeer je! Tijdens een presentatie kan niemand het zich permitteren om te denken. Beschrijf gewoon wat je voor je ziet en neem waar dat je publiek je begrijpt.

Tip 3: Verplaats je in de luisteraar
Verplaats je in de luisteraar en begrijp wat je luisteraar graag wil horen en interesseert. Pas wanneer je dat kunt en voor je ziet wat je publiek graag wil weten, heb je de ideale voorbereiding. Beschrijf het en neem waar dat je luisteraars geboeid naar je luisteren.

Tip 4: Kijk niet kritisch naar jezelf
Kijk nooit met de ogen van je publiek kritisch naar jezelf. Het gevolg is dat je blokkeert. Je bent aan het multitasken en dat werkt niet. Houd je voor honderd procent bezig met het overbrengen van je verhaal en blijf waarnemen dat mensen je begrijpen. Iedere zijgedachte zorgt ervoor dat je uit je verhaal raakt. Het geeft spanning die voor je toehoorders zichtbaar of hoorbaar is. Vraag jezelf tijdens je presentatie nooit af of wat je vertelt wel interessant genoeg is voor je publiek. Je stem gaat dan meteen mat en monotoon klinken.

Tip 5: Kijk je publiek NIET in de ogen
Kijk nooit over de hoofden van mensen heen, want zo raak je het contact met je toehoorders kwijt en je boodschap mist alle impact. Kijk ook niet tussen de ogen van mensen, want dan lijkt het of je ze hypnotiseert. Je loopt daarbij het risico dat je ineens geen tekst meer hebt. Kijk beslist niet langer dan twee seconden IN de ogen van mensen, want niets is funester. Voor je toehoorder voelt het bedreigend en voor jezelf wordt het uitermate moeilijk om nog beschrijvend iets te vertellen. Kijk op dezelfde manier naar mensen, waarop je naar een portret of naar kleuters kijkt. De ogen zie je toch wel, maar ze zijn minder aanwezig. Dat is gewoon voor iedereen beter.

Tip 6: Zorg voor afwisseling
Zolang je geen minister president bent of CEO van een multinational, is wát je zegt minder belangrijk dan hóe je het zegt. Het perfecte woord, de perfecte zin is totaal niet van belang. Wel de manier waarop je het zegt. Je hebt daar een stem voor en het is de bedoeling dat je die maximaal inzet. Hoe meer afwisseling, des te beter zijn je toehoorders bereid om naar je te luisteren.

Spreken in het openbaar geeft een ultieme kick
Presenteren is iets heel anders dan acteren. Voorgaande tips zullen je helpen. Het is de bedoeling dat jij je absolute zelf bent en authentiek blijft. Dat je helemaal uit je comfortzone durft te komen en honderd procent geconcentreerd bent op je doel: ‘je publiek boeien met wat je vertelt’. Gelijktijdig neem je waar dat je boodschap begrepen wordt en dat je publiek ademloos naar je luistert. Het is de ultieme kick die je ervaart wanneer je goed presenteert. Voorgaande tips zullen je ongetwijfeld helpen om dat sneller te bereiken.
 

Voeg hier uw reactie toe