Politicus van het jaar Jeroen Dijsselbloem bewijst: debatteren is cabaret en out ...

De politiek is vooral één groot clownesk cabaret. Met hoofdrolspelers die vaak een karikatuur van zichzelf zijn. Toegegeven, het is zeer onderhoudend en regelmatig hilarisch om naar te kijken. Maar cabaret hoort thuis in het theater. Politiek daarentegen is een serieuze bezigheid. Jeroen Dijsselbloem levert ons dat bewijs.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, is door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. Hij wordt door hen omgeschreven als  ‘intelligent’, ‘koelbloedig’ en ‘evenwichtig’. Zelf zou ik hem liever betitelen als DIABATER: iemand die begrijpt dat debatteren enkel verliezers kent en daarom kiest voor de dialoog. Dat maakt hem voor mij politicus van het jaar.

Debatteren kent uitsluitend verliezers
Ik ben zelf als spreek- en presentatietrainer een groot tegenstander van debatteren. Want wie op televisie een debat wint, heeft niet vanzelfsprekend de kwaliteiten om ons land goed te dienen. Debatteren kent uitsluitend verliezers. We hollen achter mensen aan die het theaterspel beheersen. Zonder vaak goed te beseffen wat het ons oplevert.

Eerlijk is eerlijk
Dijsselbloem valt als persoonlijkheid te omschrijven als grijzer dan grijs. Maar in een land waar je kop eraf gaat zodra je ‘m boven het maaiveld uitsteekt, is grijzer dan grijs een goede eigenschap. Dijsselbloem is niet het type dat straks in een Ferrari rondrijdt, hij verzette zich tegen ‘bloot op televisie’ en kreeg daarvoor zelfs de prijs ‘Engel van het jaar’, en het belangrijkste: Dijsselbloem SPREEKT VAAK DE WAARHEID. Dat laatste is iets wat in de Nederlandse politiek niet echt sexy is. Maar juist daarom komt hij uiterst bonafide over.

Lef
Dijsselbloem gaf aan verrast te zijn over de prijs, omdat hij vaak op de achtergrond werkt. Hij bewijst daarmee juist dat het anders en beter kan. Door te kiezen voor de dialoog en te praten met alle partijen. Dát is zijn sterke punt; hij heeft het lef om zijn ego opzij te zetten en het algemeen belang echt te dienen. Dat maakt hem in Nederland betrouwbaar.

Geen toneelstuk
Natuurlijk, in het buitenland gelden andere normen dan in ons land. Daar mag hij zich wat mij betreft dus best meer profileren. Nu valt hij tussen de vele persoonlijkheden wat in het niet. Hij mag zeker meer de autoriteit uitstralen die hij ook is. Maar dan zonder er een toneelstuk van te maken. Het gaat er om dat hij zijn authenticiteit op het wereldtoneel meer over het voetlicht brengt.

Eer behalen
Ook wat betreft zijn manier van spreken valt er nog veel eer te behalen. Hij zou de mogelijkheden van zijn stem (een ritme van hard en zacht, snel en rustig en afwisseling in tonen) veel beter kunnen benutten. Deze manier van spreken ontspant en maakt dat de luisteraars de boodschap maximaal opnemen.

Ins en outs van Diabating
Al met al zou het Nederlandse politieke klimaat er een stuk beter op worden als alle politici hun one-man-shows overlieten aan echte cabaretiers en kiezen voor DIABATING, een ideale mix van debatteren en dialoog. Ook in het bedrijfsleven werpt het zijn vruchten af. Hoe? Dat vertel ik in een volgende column!

Voeg hier uw reactie toe