Waarom gebruiken Rutte en Obama nooit PowerPoint?

PowerPoint is leuk voor mensen die niet zeker zijn van hun presentatie of spreekangst hebben. Je kunt de aandacht van jezelf namelijk verplaatsen naar PowerPoint of Prezi. Maar heeft het meerwaarde? En voor wie heeft het meerwaarde? Een presidentskandidaat zal beslist nooit PowerPoint gebruiken en daar is een goede reden voor.

Boek of film?
Wanneer je een goed boek hebt gelezen geniet je daar nog lang van na. Misschien lees je het boek zelfs een tweede keer. Als later blijkt dat het boek is verfilmd, wil je natuurlijk ook de film zien. Het zal je ongetwijfeld ooit zijn overkomen dat de film totaal niet correspondeert met de beelden in je hoofd tijdens het lezen van het boek. Het is een grote tegenvaller.
Het gebruik van PowerPoint kun je het best vergelijken met een film. Je loopt het risico dat het beeld dat je de iemand voorschotelt tegenvalt omdat hij of zij het onderwerp totaal anders voor zich ziet.

Onderwerp bezuinigen
Stel je voor dat een presidentskandidaat spreekt over bezuinigingen op defensie en beelden laat zien van tanks, geweren en bommenwerpers. Veel mensen begrijpen deze beelden, maar het maakt weinig indruk. Als er afbeeldingen worden getoond van militairen die gewond of gehandicapt terug komen van hun missie, zullen veel mensen reageren met de woorden dat het wel erg beneden peil is om op die manier de kiezer te beïnvloeden. Stel dat er beelden worden getoond van rijkdom, zoals mooie auto’s, huizen en zwembaden om te illustreren wat er na de bezuinigingen voor iedereen weer mogelijk is. Veel mensen zullen afhaken en zeggen: 'Ja, maar dat hoeft van ons niet, we zijn met minder ook tevreden'. Als er echter alleen wordt verteld dat er drie jaar bezuinigd moet worden zodat daarna iedereen het in de toekomst beter krijgt dan vandaag, maakt iedereen daar zijn eigen ideale beeld van. Zolang er maar geen PowerPoint wordt gebruikt.

Mark Rutte
Mark Rutte bezoekt tal van bedrijven waar hij zijn licht opsteekt over de gang van zaken die ook het landsbelang dienen. Het strekt hem tot eer dat hij altijd voor zijn komst laat weten niet gesteld te zijn op PowerPoint-presentaties. Mark Rutte is niet zo maar een minister-president. Hij wijdt zich uitstekend van zijn taak. Zo wenst hij zich op geen enkele wijze te laten manipuleren door PowerPoint of Prezi.
Hij luistert graag naar wat belanghebbenden hem te vertellen hebben en kijkt met interesse naar de film die zij hem beschrijven. Hij is slimmer dan zijn meeste tegenstanders en krijgt zo een uitstekend beeld van waar het om gaat.

Is PowerPoint voor domme mensen?
Soms lijkt het er op dat PowerPoint er is voor domme mensen. In veel bedrijven is het de cultuur om tijdens presentaties PowerPoint te gebruiken. Het kost veel tijd om dat voor te bereiden. De directie die de presentaties mag beoordelen wordt lui gehouden. Immers, zij hoeven zich op geen enkele manier in te spannen om zich een beeld te vormen waar het om gaat. Niets wordt aan hun fantasie overgelaten. Degene die toevallig het beste beeld heeft overgebracht, wint.

PowerPoint is voor angsthazen
Schaf de cultuur af van PowerPoint! Degene met de ideale beelden die toevallig overeenkomen met die van jou wint. Maar besef dat dit lulkoek is. PowerPoint is voor angsthazen die bang zijn om te presenteren en niet voor durvers. Durvers vertellen je waar het echt om gaat en beschrijven je dat. Zij geven je een eerlijke kans om naar de innerlijke film van hun visie te kijken, waardoor je gemakkelijker een besluit neemt.

Uitzonderingen
Gebruik PowerPoint het liefst voor zaken die moeilijk te beschrijven zijn. Zo adviseer ik een architect wél om PowerPoint te gebruiken. Immers, het gaat hier om een exacte beschrijving van wat een bepaald project gaat worden. Een politicus adviseer ik om het beslist niet te doen.

Presenteren zonder PowerPoint
Iedereen kan goed leren presenteren. Zonder sheets heeft je presentatie meestal meer impact. Belangrijk is dat je leert om je houding, kijkgedrag en stem optimaal in te zetten. Een presentatie waarvan de boodschap visueel blijft hangen levert je veel op. Immers, je bedrijf, product of dienst wordt geloofwaardiger en krijgt meerwaarde.

De factor tijd
De voorbereiding van een presentatie met PowerPoint duurt in de regel lang. Er moeten plaatjes worden gezocht of worden gemaakt. Tien slides is wel erg weinig, zo denken de meesten. Dus om indruk te maken dienen meer dan twintig slides te worden gemaakt. Ik vraag me af of er een directie is die zich realiseert hoeveel tijd het gebruik van PowerPoint kost, terwijl het uiteindelijk niemand iets oplevert. De directie zeker niet omdat slides meestal een vertekend beeld geven. Het is de perceptie van de spreker die op een onnatuurlijke manier tot stand is gekomen.

Voeg hier uw reactie toe